Изключете телевизора – включете мозъка

Дълго време подминавах шепите прах, които хвърлят в очите ни. Гледах с широко затворени очи всеобщата слепота. Докато днес не прочетох „колкото повече хора направят по едно малко действие на ден, за да се противопоставят на ентропията, толкова по-подреден ще си направим света”. Няма да бездействам, това ще бъде моето малко действие. От вас искам да мислите. Не да сте съгласни с мен, а да мислите.

Иска ми се не просто да го напиша и да бъде прочетено, а да го изкрещя! Да изкрещя „Тълпа, научи се да мислиш!”. И ми се иска с такъв призив да мога да надвикам всеки протест. След няколко чаши вино, тълпата веднага намира виновни. Учител, лекар, министър, премиер, а най-често „държавата”… няма значение кой ще бъде сложен на бесилото – важното е да има хляб и зрелища! А на Балканите – и малко сръбска музика, ако може.

Много пъти сте чували „Държавата – това сме ние”. Съгласни сте, когато минавате по новата магистрала „Марица”, но когато стане въпрос за вдигане цената на винетките –държавата вече е мащеха. Ето така трябва да се дава пример на децата какво означава оксиморон. Всички искаме бюджета на Германия, Франция, Швеция, обаче 70% само си плащат данъците. Имам чувството, че 50% от тях ако можеха, също щяха да работят в сивата икономика. Пак казвам – държавата сме ние, в този смисъл, да – държавата е виновна.

Някои казват – не, училището е виновно! Когато Иван се прибира от работа, а Петка няма време да помогнете на детето си с домашните, понеже трябва да му сервира ракията и салатата преди да е успял да я напсува, училището пак е виновно. Че детето не може да смята, примерно. А когато след няколко години се налага да му носят цигари в Софийския затвор, пак училището е виновно. Не го е възпитало достатъчно. На някои им е виновно училището. Не бъди като Иван и Петка!

За щастие или не, учителите знаят, че 50% от възпитанието се дава вкъщи. Затова Драган и колегите му не мразят училището. Те мразят политиците. Преди голямото междучасие са прочели каква кола има министъра на образованието и сега пресмятат колко години са им нужни да си я закупят. Стигат до извода, че не им се плаща достатъчно. Затова вече са решили – колкото им плащат – толкова ще преподават. На някои са им виновни управляващите. Не бъдете като Драган и колегите му!

Междувременно, някъде в България, в момента Петкан псува някой патрулен полицай, че го е глобил за липса на колан или лична карта. Без да знае, че същото това „тъпо ченге” понякога работи по 12 часа, а друг път по колкото се налага нощни дежурства за трицифрена заплата. На някои са им виновни полицаите. Не бъди като Петкан!

Друг Иван се чуди на какъв се прави личния му лекар, че не му издава болничен лист при условие, че вече е февруари и пъстървите го чакат, а Петкан и Драган вече са натоварили въдиците в колата. На някои са им виновни лекарите. Не бъди и като този Иван!

Аз съм Деница, мисля си за Рене Декарт и и критичността. Е, Декарт казва „Съмнявай се във всичко”. Не ‘’не вярвай на нищо”, а „съмнявай се във всичко”. Съмнявам се във всичко и се надявам да вървя по пътя на истината. Вярвам, че си жертва, когато излизаш да се саморазправяш с бокс и сърдечни проблеми. Жертва на собствената мисъл. Или липса на такава. Но се съмнявам, че си жертва, когато на 16 години отиваш в хотел и пиеш водка с три пъти по-голям от теб мъж, а после се опитваш да докажеш насилие. Всеки, който безусловно приема за истина нечие твърдение, без да го прекарал през цедката на мисълта си, според мен е жертва на една колективна безотговорност. Някой пак ще ме попита къде ми е сърцето…

В средното средостение, поддържа ми кръвообращението. Това, с което мисля и чувствам се намира в главата ми и ме кара да се съмнявам във всичко, даже и в себе си! Няма да кажа бъдете като мен. Но ще кажа – МИСЛЕТЕ! Натиснете червения бутон на дистанционното и отворете книга.Този пост е разгледан 24571 пъти.
Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
За да докажеш, че си реален потребител (а не спам скрипт), напиши въведената дума за сигурност Кликни върху снимката да чуеш аудио версия на думата
Anti-spam image